Movie rating
4765 votes

The Hitch-Hiker Movie

Who will be his NEXT victim... YOU?

Ray and Gilbert's fishing trip takes a terrifying turn when the hitchhiker they pick up turns out to be a sociopath on the run from the law. He's killed before, and he lets the two know that as soon as they're no longer useful, he'll kill again. The two friends plot an escape, but the hitchhiker's peculiar physical affliction, an eye that never closes even when he sleeps, make it impossible for them to tell when they can make a break for it. themoviedb

  • Backdrops

  • Interesting links

Subtitles

Uploader

Comments from Opensubtitles.org

  • elad59 @
    Η Ιντα Λουπίνο έγραψε και σκηνοθέτησε αυτή την ταινία, ένα ασυνήθιστο πράγμα για μια γυναίκα το 1953, ακόμη και αν ήταν η τέταρτη ή πέμπτη της ταινία της ως σκηνοθέτης στο κόσμο των ανδρών στα θρίλερ B-movie. Ήταν μια έμπειρη ηθοποιός από μια θεατρική βρετανική οικογένεια, σήμερα καλύτερα γνωστή για το ρόλο της στο High Sierra (1941), όπου παίζει την κακή που αγαπάει τον Χάμφρεϋ Μπόγκαρντ, τον καταδικασμένο ληστή Roy Earle που πεθαίνει σε ανταλλαγή πυροβολισμών στα βράχια πάνω στα βουνά. Έτσι, μπαίνει κανείς στον πειρασμό να αναζητήσει τα ίχνη της γυναικείας ευαισθησίας στο The Hitch-hiker, το οποίο, παρά την νεορεαλιστική προσέγγιση του, είναι ένα σύγχρονο Γουεστερν. Μια σκληρή απρόσωπη έρημος αντικαθιστά μια σκληρή απρόσωπη πόλη, και τα μεγάλα αυτοκίνητα εκείνης της περιόδου αντικαθιστούν τα άλογα.
    Σίγουρα η επίδειξη ανδρισμού είναι χαμηλών τόνων, χωρίς παράλογες ανταλλαγές πυροβολισμων και κόλπα στην πορεία. Σύμφωνα με το στυλ ψευδο-ντοκιμαντέρ των καιρών, η ταινία ξεκινά με μια γρήγορη σύνοψη των εν ψυχρώ δολοφονίων σε αυτοκινητόδρομους από ένα Emmet Myers (William Talman), ο οποίος παρουσιάζεται συμβολικά ως "Hitch-Hiker", το πρόσωπό του, κρύβεται από την κάμερα, μια ανώνυμη φιγούρα που καθισταται ως Θάνατος με ένα μαύρο δερμάτινο παλτό. Το στυλ είναι αιχμηρό, δεν διαφέρει από την τραχιά δράση του στο κλασσικό νουαρ του Εντγκαρ Σ. Ουλμερ "Detour" (1945)
    Η έλλειψη ενός θηλυκού χαρακτήρα περιορίζει ένα ευρύτερο ανθρώπινο δυναμικό, ακόμη και αν υπάρχουν γυναίκες κάπου στο βάθος, καθώς και οι δύο, Κόλλινς και Μποουεν είναι παντρεμένοι. Η Λoυπίνο κολλάει (κυρίως) σε ένα μόνο χρόνο και χώρο, που μπορεί να επικροτηθεί ως καλλιτεχνική, αλλά όπως και οι περισσότερες νεο-ρεαλιστικές ταινίες, είναι στην πραγματικότητα μια κατάσταση περικοπών λόγω οικονομίας. "Φροντίστε να είναι απλή, κρατήστε την φθηνή. Μία κάμερα, μερικά σύνολα, βρείτε ωραίες τοποθεσίες". Με αυτή την έννοια η "Hitch-Hiker" είναι παρόμοια με του Σπίλμπεργκ που γιόρτασε την πρώτη του ταινία Duel, όπου οι χαρακτήρες γίνονται οι εικονικοί όμηροι ενός οδηγού φορτηγού ο οποίος, με πλήρη ανωνυμία του, γίνεται η προσωποποίηση του θανάτου.
    Η παθητικότητα των χαρακτήρων στην πραγματικότητα είναι αλήθεια στη ζωή, ένα ακριβές κοινωνικό προφίλ για τις στιγμές. Η δράση είναι ψυχολογική. Ο Ο'Μπραίεν - ένας από τους αγαπημένους της Λουπίνο στην περίοδο που δημιουργουσε τις B-movie της - είναι ο πιο αγανακτισμένος από τους δύο ομήρους, και αν ξέφευγε από μόνος του, ή θα το πετυχαινε ή θα πεθαινε προσπαθώντας. Ο θυμός του "εκτινάσεται" στη σκηνή στο πηγάδι όταν ουρλιαζει, "Αν πρόκειται να μας σκοτώσεις, σκοτωσέ μας, να τελειώνουμε" Όταν Μαιερς αποφασίσει αργότερα για να αντιστρέψει ταυτότητες με τον Κολινς αλλάζοντας ρούχα, η πράξη δεν είναι μόνο ένας φυσικός αγώνας, αλλά ψυχολογικός.
    Το "Hitch-hiker" είναι ένα από αυτά τα ως που αντιμετωπίζονται ως συνεχείς όπου το θύμα και ο δράστης μπορεί να γίνουν αναστρέψιμες οντότητες. Το στοιχείο της τύχης και η λατρεία της μοναξιάς συνδυάζονται για να το κάνουν ένα επικινδυνο κυνηγι. Ο θηρευτής θα μπορούσε να είναι πίσω από το τιμόνι ή θα μπορούσε να είναι ο επιβάτης. Καθώς τ' αντικείμενα τιθενται σε κίνηση από μια αόρατη δύναμη, η σύγκρουση μεταξύ αγνώστων είναι τόσο υπαρξιακή και ιστορική, όπως οι νομαδικοι desperados της παλιάς Δύσης ή στην άγρια ζωή της έρημου που ποτέ δεν κοινωνικοποιείται, απλά τρώει ή τρώγεται.
    Ο Μάιερς είναι ο κλασικός εγκληματίας με βλάμενο - παράλυτο ή σε "υπνηλία"- μάτι που δεν κλείνει ποτέ, έτσι ώστε το πρόσωπό του σε ορισμένες όψεις είναι σαν αυτή ενός ομοίωματος ναού, ένος δαίμονα. Αυτό τιθεται πολύ σωστά στη σκηνή όπου μένουν για να περάσουν τη νύχτα δίπλα σε ένα εγκαταλελειμμένο αεροδιάδρομο, παρακολουθεί τους ομήρους του με το βλαμενο του μάτι. Το αποτέλεσμα είναι τόσο ανατριχιαστικό , καθώς ο κόλλινς και ο Μποουεν ποτέ δεν ξέρουν πραγματικά στα σίγουρα αν ο Μαιερς κοιμάται. Οπτικά η σκηνή είναι πολύ αποτελεσματική καθως ο Κόλλινς και ο Μπουεν είναι τόσο σφιχτά τυλιγμένοι στις κουβέρτες τους, μοιάζουν με μούμιες ή τροφή της αράχνης. Το ένα μάτι ανοιχτό, το ένα μάτι κλειστό ... ο Θεός αράχνη δεν κοιμάται ποτέ ... και παρόλο που ξεφευγουν στο σκοτάδι, τη διαφυγή τους είναι βραχύβια. Τους προλαβαίνει στο διάδρομο προσγείωσης με το αυτοκίνητο, και παραδίδονται σαν κουνέλια υπνωτισμένα από τους προβολείς.
    Στα μέσα της δεκαετίας του 40 όταν της ανέστειλαν ένα ρόλο αρχισε να ενδιαφερεται για την σκηνοθεσία. Η Λουπίνο και ο δευτερος συζυγός της Collier ιδρυσαν μια ανεξάρτητη εταιρία, την "Filmmakers".Η Ιντα Λουπίνο ηταν παραγωγός και σκηνοθέτης σε πέντε ταινίες για την εταιρία παραγωγής εκανε συμβόλαιο με την τηλεοραση, σκηνοθετησε και εγραψε για τέτοια σόου όπως η General Electric Theatre, Alfred Hitchcock Presents, Have Gun Will Travel The Rifleman, 77 SunsetStrip, The Twilight Zone ... και το Gilligan island. Αυτά τα δράματα σε ωρες προβολής για την οικογένεια με καθαρές ανθρωποκτονίες τους και γενικά καραγκιοζιλίκια είναι αρκετά μακριά από την σύντομη αλλά παραγωγική καριέρα της ως γυναίκα παραγωγος που ασχολείται με την άσχημη πλευρά της κοινωνίας: τον βιασμό, τη διγαμία, την ασθενεια από ακρωτηριάσμους, την ανθρωποκτονία και τη δυστυχισμένη πλευρά γυναίκων στη μεταπολεμική εποχή.
    Αξιζει να σημειωθεί ότι η πρώτη της σκηνοθετική δουλειά, ηλθε απροσδοκικα μετά από μια ήπια καριδακή προβολή που υπέστε ο Elmer Clifton και δεν μπορεσε να τελείωσει την ταινία "Not wanted (1949)"(ο οποίος από τότε δεν ξαναεργαστηκε ως σκηνοθέτης, πέθανε λίγο αργότερα), αυτή παρενέβη και την ολοκληρωσε.Δεν θέλησε όμως να καταγραφεί ως σκηνοθέτης λόγω σεβασμου προς τον Clifton. Αν και το θέμα της ταινίας ηταν αμφιλεγόμενο, έλαβε τεραστια δημοσιότητα και κληθηκε να συζητήσει την ταινία από την Eleanor Rosevelt στο εθνικο ραδιοφωνικό προγραμμα.
    Η σκηνοθεσία της ταινίας "The HItch-hiker" την εκανε την πρώτη γυναικα που σκηνοθέτησε φιλμ νουάρ στις ΗΠΑ.
    Πηγές: culturecourt.com, wikipedia.org, imdb.com.
    Καλη θεαση Manosl
    kprncs @
    manos, Συγχρονισμένος και απόλυτα ορθογραφημένος ο υποτιτλισμός με το βίντεο "The.Hitch-Hiker.1953.720p.Bluray.DTS.x264-GCJM [PublicHD]". Εύγε.
    Ο υποτιτλισμός, όμως, δεν ήταν στοιχημένος για 42 χαρακτήρες και απαίτησε πολύ δουλειά για να στοιχηθεί ώστε να ¨καεί" μαζί με το βίντεο σε DVD..
    Αν μου επιτρέπεις κάποιες συμβουλές:
    1) Δεν μεταφράζουμε ποτέ λέξη-προς-λέξη. Αποδίδουμε το νόημα...
    2) Δεν ξεπερνάμε ποτέ τις 2 γραμμές, ανα μεταφρασμένη θέση..
    3) Στοιχίσουμε την κάθε γραμμή κάθε θέσης στους 42 χαρακτήρες, maximum!
    4) Στο τέλος, για καλό και για κακό, περνάμε την μετάφραση μας από το γραμματικό ψακτήρι του word...
    Ετσι σέβεσαι τον θεατή και "πελάτη" σου απόλυτα!
    Ευχαριστώ
    elad59 @
    Φίλε σ΄ευχαριστω για τις υποδείξεις σου.
    Μέσα στους εννιά μήνες που πέρασαν απο τότε που ανέβασα τον συγκεκριμένο υπότιτλο εχω βελτιωθεί κατά πολύ.
    Τώρα όσο αφορα τους 42 χαρακτήρες ανα γραμμή και το κάψιμο σε dvd δεν είναι αυτοσκοπός μου.
    Προσπαθώ να πιάσω το καλύτερο προς τέρψη του φίλου θεατή και ποτέ "πελάτη" μια και προσφέρω υποτιτλους όπως μου προσφέρουν και οι φίλοι.
    Νόμιζω πως είναι και η σειρά σου να ανεβάσεις κάποιον υπότιτλο για να τον χαρούμε.
    Θεωρώ πως έχεις τα φόντα να ασχοληθείς με αυτό το χόμπι μια και σχολιαζεις πολλούς φίλους για τα γραφόμενά τους, με καλή διαθεση θα ΄λεγα, αν και μερικές φορές έχεις ξεφύγει όσο αφορά στο λεκτικό σου.
    Και λάβε υπόψη σου σοβαρά ότι αυτό που κάνουμε είναι χόμπυ, δεν είμαστε επαγγελματίες σ΄αυτό το είδος.
    Άντε παληκάρι μου, να δούμε και την δική σου προσφορά.
    Να'σαι πάντα καλά.
    Φίλικά
    Manosl
    kprncs @
    Είναι άδικο να λες ότι δεν έχω "ανεβάσει"...οσο υπήρχε το fantastiko, προτού ο takisdk τραβήξει το χαλί ξαφνικά ένα βράδυ, είχα ανεβάσει όλα τα χαμένα αριστουργήματα της επιστημονικής φαντασίας του Fritz Lang, σε μεταφρασμένους από εμένα υπότιτλους από τα Γερμανικά...αρα, το ξέρω το άθλημα, αλλά δεν με απασχολεί ως χόμπι...
    Αυτό που ζητάω εγώ ως θεατής είναι ορθογραφία, ορθογραφία, ορθογραφία...τους 42 χαρακτήρες θα τους πολεμήσω μετά μόνος μου!
    Ευχαριστώ
    elad59 @
    Ζητώ συγγνώμη φίλε. Δεν το γνωριζα.
    Πάντως καλό είναι ν΄ανεβάσεις κι έδω τους υπότιτλους που είχες ανεβάσει στο fantastiko, θα κάνεις μεγάλο καλό.
    Ενας καλός υπότιτλος πάντα είναι ευπρόσδεκτος στην παρέα του όπεν...
    kprncs @
    Αυτό δυστυχώς δεν γίνεται, γιατί (α) το site δεν υπάρχει πια, για να ανακτήσω τα srt (β) δεν βαστώ α/φ των srt μόλις φτιάχνω τα DVD για τη συλλογή μου!
    Πάντως την δουλειά σου την θαυμάζω, ή, ακριβέστερα θαυμάζω την επιμονή σου. Εχω φτιάξει τα παρακάτω DVD με υπότιτλους δικούς σου:
    Things to Come(1936), Man Hunt(1941), The Glass Key (1942), Thieves Highway (1949), The Narrow Margin(1952), Hitch-Hiker(1953), Compulsion(1959) και σε ευχαριστώ για την έμφαση που έχεις δώσει στο Αμερικάνικο (το μόνο, το γνήσιο!) νουάρ!
    Χαιρετώ
    elad59 @
    Σ΄ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια.
    Μ' αρέσει αυτό το είδος των ταινίων.
    Θα ανεβάσω κι άλλες τέτοιες.
    Χαιρετώ
    kprncs @
    Τελικά, διόρθωσα εντελώς τον υπότιτλο του "the hitch hiker", τον ιδιωμάτισα και τον στοίχησα για 42 χαρακτήρες (και είδα το ...DVD μου).
    Αν τον θέλεις, μπορώ να στον στείλω σε κάποιο email σαν attached .srt file, για να τον ανεβάσεις πλήρως διορθωμένο.

Show comments on opensubtitles.org

Rate quality of subtitles (0 votes)

Fileinfo